CELER: Začin, lijek i afrodizijak

Unatoč svim nutritivnim i zdravstvenim kvalitetama, celer je u našim kuhinjama prilično zapostavljen. Korijen često završava u juhi, za njim i lišće, a onda sve skupa završi u košu.

Šteta, jer imati u kući glavicu, dvije celera ili stručak svijetlog, aromatičnog lišća može rezultirati pravom gozbom i kad nam se čini da nemamo ništa u hladnjaku.

Korijen je zdrav i ukusan i kad je sirov – nareže se na štapiće, pokapa limunovim sokom i začini. Na primjer, preljevom od jogurta i senfa ili samoborske muštarde.

Ne mora biti sirov ako ukućani nisu ljubitelji jako hrskavog povrća: može se, veoma tanko narezan, kuhati na pari šest, sedam minuta. Lijepo izgleda, proziran je i mirisan. Može se dodati u salatu ili sok zajedno s brokulom kuhanom na pari.

Bez celera je rižoto siromašniji, može biti glavni glumac krem-juhe, lako se pretvara u pire u kombinaciji s krumpirom i parmezanom. Voli se peći zajedno s krumpirom i pastrnjakom u pećnici, zapečen s maslacem i krušnim mrvicama prilog je mesu, a uz salatu samostalan obrok. Zar nije šteta samo ga iskuhati u juhi i baciti?

Čistač organizma i afrodizijak

Celer slovi kao čistač organizma – ima diuretsko djelovanje, pomaže pri iskašljavanju. Odličan je kao sredstvo protiv nadimanja i probavnih teškoća. Sadrži, među ostalim, vitamine K, C, vitamine B skupine, kalij, folnu kiselinu i vlakna, kao sve korjenasto povrće.

Stari su gastronomski majstori o celeru pisali kao o povrću afrodizijačkih svojstava. No to im nije bilo dovoljno pa su preporučivali da se salate na bazi celera još pospu i jezgrama oraha.

Te predaje možda nije loše spomenuti kad nekoga želimo nagovoriti da se otvori prema novim okusima. Dobra priča zlata vrijedi.

Manje je više

Kad se kupuje korijen celera, prvo pravilo glasi – manje je više. Velike kugle u sredini su često šuplje i spužvaste. Kad se kupuje celer lišćar, bolji je onaj svjetliji, čije su stabljike i vrhovi veoma aromatični.

Zato se dodaje salatama, na primjer kuhanoj piletini začinjenoj preljevom od jogurta, uz malo limunova soka, sjeckanih kapara i na četvrt narezanih kuhanih jaja. Može se i puniti mekšom gorgonzolom pomiješanom s malo jogurta ili soka od grejpa.

Celerov korijen brzo oksidira pa ga nakon guljenja treba potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom. Nakon toga, s njim se može raditi zaista svašta.

AKO VAM SE OVA OBJAVA SVIDJELA, LAJKUJTE JE I PODIJELITE NA SVOJ PROFIL. UKOLIKO IMATE NEKU PRIMJEDBU ILI VAM JE OVA OBJAVA KORISNA, OSTAVITE SVOJ KOMENTAR. HVALA!

Izvor: magazin.ba

Author: Zdravlje