CELER KAO POSEBAN PRIRODNI LIJEK: Topi kamenac, snižava holesterol i olakšava probavu…

Topi kamenac, snižava holesterol i olakšava probavu… Prema mišljenju istraživača, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer, takođe, pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela. Sok stabljike celera pun je hranjivih materija te spada među najzdravije tečnosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga, uravnotežuje pH vrijednost organizma koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Pročitajte šta sve liječi: Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju. Zanimljivo da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastoji se od netopivih anorganskih spojeva koje dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratantnost ćelija.
Brojne koristi od celerovog soka: Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Ruflutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprječavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonolična kiselina. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprječava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želudca.

Snižava holesterol: Laboratorijska istraživanja pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer takođe pomaže u izlučivanju žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.
Pomoć kod probave: Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivost crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opuštanju i nerava iscrpljenih farmaceutskim laksativima.
Diuretik: Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu kod oslobađanja tijela od viška tečnosti.
Snižava krvni pritisak:Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom sedam dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu kod  opuštanja mišića oko krvnih sudova, šireći ih, te omogućavaju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju sužavanje krvnih sudova. Neverovatno, ali celer ne snižava niski pritisak.

Nesanica: Minerali i eterična ulja u celerovom soku imau smirujući učinak na nervni sistem, što je korisno za one koje muči nesanica. Visok nivo magnezijuma pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.
Mršavljenja: Ispijanje celerovog soka tokom dana pomaže kod obuzdavanja želje za slatkim. Punite želudac, ali ne unosite kalorije.
Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca: Celerov sok je nevjerovatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav seksualni nagon:

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, ali istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim pripravcima. Celer balansira sistem. Celer se može slobodno miješati sa drugim voćnim i povrćnim sokovima, na primjer sokom šargarepe, jabuke ili krastavca.

Izvor: net

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *