BOLI VAS VRAT NAKON BUĐENJA? NIJE BEZAZLENO: Evo na koju bolest može da ukazuje

BOLI VAS VRAT NAKON BUĐENJA? NIJE BEZAZLENO: Evo na koju bolest može da ukazuje
Bolovi u vratu mogu biti različiti – oštri i tupi, ubadajući ili peckajući, oni koji se povremeno pojavljuju ili oni koji grče cijeli rameni pojas… Bol u vratu koji se javlja ujutru, odmah čim se probudite može se povremeno povući u toku dana ili dodatno pojačati, kako dan nastupa.

Pored toga, mogu se uočiti i sljedeći simptomi:
bol u glavi, sljepoočnicama, desnima ili ušima;
Područje na vratu može postati crveno, upaljeno, može da se pojavi otok ili temperatura na tom mestu;
može doći do gubitka osjetljivosti, utrnulosti, peckanje;
umor mišića vrata ili opšti umor;
paraliza ruke ili nemogućnost okretanja vrata.

Zašto vas vrat boli – uzroci:
1. Nemoguće snadbijevanje krvlju ili kiseonikom zbog neudobnog položaja tokom spavanja. Bol će biti tup, a može da se pojavi i grč.
2. Zapaljenje, upala – jak otok mišića, oštar bol, priklješteni nervi.
3. Zarazne bolesti – bol u prednjem ili zadnjem dijelu vrata, gornjem dijelu leđa. Bol nestaje tek nakon liječenja osnovne bolesti.
4. Tumor – rast tumora u gornjem delu ramena dovodi do kompresije mišića, tkiva i kostiju – izuzetno jak bol koji se teško može zanemariti ili ublažiti lijekovima protiv bolova.
5. Vaskularne lezije – bol se proširuje sa vrata i na glavu, udove, grudni koš i leđa. Može doći do poremećaja u snadbevanju krvlju, tada će bol pratiti otok, napetost mišića i opšta slabost.

Kako da pomognete sebi?
Obezbedite sebi najudobniji položaj vrata; Ako je bol posljedica tumora, stavite hladan oblog na to područje, Za ostale bolove stavite topli oblog ili mekani peškir koji će zadržati temperaturu; Uzmite tablete protiv bolova i javite se ljekaru.
Napomena:
Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

(novi.ba)

Author: Zdravlje