Biljka pelin: Moćan lijek za želučane, jetrene i žučne tegobe

Pelin je tradicionalni lijek za bolesti želuca te za poboljšavanje apetita. Možete ga piti i kad se oporavljate od prehlade ili gripe jer se smatra pićem koje osnažuje tijelo.

Drugi nazivi za pelin: pelen, pelim, gorčika, absint

Koja su zdravstvena svojstva pelina:

Pelin je moćna biljka koja stimuliše funkcije žlijezda za varenje hrane u želucu, izdvajanje žuči i soka pankreasa. Također, djeluje kod oboljenja jetre i žučne kesice.
Pelin takođe djeluje i protiv upalnih procesa.Koristi korištenja pelina:

Kako ga koristiti:

Pola ili jednu čajnu kašičicu suhog lišća pelina potopite u jednoj šolji vruće vode. Neki recepti zahtijevaju da ona bude kipuća, a drugi navode da ne mora biti.

Neka mješavina čaja i vode odstoji nekoliko minuta. Čaj je najbolje piti nakon jela, jer će se tako lakše apsorbirati i probaviti.

Za rad želuca: Potopi se u jakoj rakiji 20 do 25 grama pelina. Koliko dugo će stajati u rakiji zavisi od gorčine koja se želi postići.

Kako se pravi tinktura od pelina

Dobija se tako da se tri kašike ustinjenog pelina prelije jakom rakijom ili 70%nim alkoholom, začepi i, uz češće mućkanje, ostavi 10 dana. Nakon toga se profiltrira. Uzima se 15 do 20 kapi, najbolje u čaju od nane, i to pola sata prije jela ili sat poslije jela.

Primjena pelina u narodnoj medicini:

Vrlo je široka primjena pelina za jačanje srca i želuca, za poboljšanje vida, ali i kod trovanja gljivama ili mesom.

Stvari koje je dobro znati:

  • pelin ne trebaju uzimaju majke koje doje, jer mlijeko postaje gorko
  • Ne preporučuje se ni osobama koje pate od bolesti bubrega.

Izvor: prirodnamedicina.com

Author: Zdravlje