BANANA JE KRALJ VOĆA: 7 STVARI O BANANI KOJE NISTE ZNALI. EVO ŠTA SVE LIJEČE.

Foto: pixabay.com
Zdravstvene prednosti banana zasnovane na dokazima. Banane su izuzetno zdrave i ukusne. Sadrže nekoliko esencijalnih hranjivih sastojaka i pružaju dobrobit za probavu, zdravlje srca i gubitak kilograma. Evo 7 zdravstvenih prednosti banana zasnovanih na nauci.Banane sadrže mnoge važne hranjive sastojkeBanane su bogate vlaknima, antioksidantima i nekoliko hranljivih sastojaka. Banana srednje veličine ima oko 105 kalorija. Banane sadrže vrlo malo proteina i gotovo nimalo masti.Banane sadrže hranjive sastojke koji umjeruju razinu šećera u krvi

Banane mogu pomoći umjeravanju visine šećera u krvi nakon jela i mogu smanjiti apetit usporavanjem pražnjenja želuca.

Banane mogu poboljšati probavno zdravlje

Banane su prilično bogate vlaknima i otpornim škrobom, koji može nahraniti vaše prijateljske crijevne bakterije i zaštititi od raka debelog crijeva. Dijetalna vlakna povezana su s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu probavu.

Banane mogu pomoći u mršavljenjuBanane mogu pomoći u mršavljenju jer imaju malo kalorija i puno hranjivih sastojaka i vlakana. Jedini savjet kada koristite banane za mršavljenje jeste da ih konzumirate dok su jos zelenije. Jer sadrže manje šećera od zrelijih banana.Banane mogu podržati zdravlje srcaBanane su dobar prehrambeni izvor kalijuma i magnezijuma – dvije hranjive tvari koje su ključne za zdravlje srca. Kalij je mineral koji je neophodan za zdravlje srca – posebno za kontrolu krvnog pritiska.Banane sadrže snažne antioksidanse

Banane sadrže puno antioksidansa, što može smanjiti štetu od slobodnih radikala i smanjiti rizik od nekih bolesti. Ovi antioksidanti povezani su s mnogim zdravstvenim blagodatima, poput smanjenog rizika od srčanih bolesti i degenerativnih bolesti.

Banane mogu poboljšati zdravlje bubrega

Jedenje banane nekoliko puta sedmično može smanjiti rizik od bolesti bubrega i do 50%. Kalij je neophodan za kontrolu krvnog pritiska i zdravu funkciju bubrega. Kao dobar prehrambeni izvor kalijuma, banane mogu biti posebno korisne za održavanje zdravih bubrega .

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Ne preuzimo odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

Author: Zdravlje