AKO PIJETE KAFU S MLIJEKOM – EVO ŠTA SE DESI VAŠEM TIJELU: Dr Perišić otkriva 1 važnu činjenicu

Da li je više volite sa mlijekom ili bez?

Preporučena količina kafe koju bi smjeli tokom dana da popijete iznosi dvije veće šolje ili 4 male. Od davnina je poznato da glavni sastojak kafe kofein stvara zavisnost, pa zato kod ljudi koji prekinu da je piju dolazi do efekta “povlačenja”, a koji se manifestuje kroz glavobolju, umor, pa čak i neki vid depresije.

Međutim, kafa ima i vrlo pozitivna dejstva na organizam. Odličan je diuretik, pa je neophodno da obavezno uz nju pijete i vodu. Takođe, ima i sjajna antioksidativna svojsta.

Međutim, kravlje mlijeko uz bijelo brašno, bijeli šećer i so sve više dobija status ozloglašene namirnice, premda je bez njega teško zamisliti život. Ipak, različita istraživanja sve češće pokazuju da su upravo mliječni proizvodi sa laktozom “krivac” za stomačne tegobe.

– Negdje oko 15, do 17 odsto Srba ne podnosi laktozu, to je veliki postotak. Grci, recimo, ne podnose laktozu često, feta je kisela i veoma prevrela, da ne bi imala mnogo laktoze. Fetu mogu, a druge bele sireve ne mogu. Ako ne podnosimo laktozu, ako nam je nizak nivo enzima laktoze, između osmog i 12. sata javiće se bolovi, nadimanje, podrigivanje, proliv. Ako toga nema, mi smo tolerantni na laktozu – kaže dr Vojislav Perišić, gastroenterolog za TV Prva.

Postoji i teorija, da mlijeko, zapravo, uopšte nije potrebno odraslima.

– Ja sam pitao profesora iz Šefilda, da li nam mlijeko uopšte treba kada odrastemo? Znate šta mi je rekao? Ono je jeftino i svuda ga ima, jedite meso i masnoću i bićete zdravi. Mleko vam ne treba. Mlijeko je kapitalno do 12. mjeseca života, a nakon toga ne. Jeftino je i ima kalcijum. To je filozofija mlijeka – objasnio je dr Perišić.

Postoji uvjerenje u narodu da nije dobro miješati kafu sa mlijekom, jer stvara tegobe za želucem.

– Ne slažem se, podržavam miješanje, to je samo kondicioniranje ukusa kafe. Ja pijem instant kafu s mlijekom, imam 75 godina, ne fali mi ništa. Dakle, kafa i mlijeko mogu zajedno – kaže dr Perišić i objašnava koje je mlijeko nabolje.

– Jedino magareće, koje je i najskuplje, ne pravi probleme ali ono ima jak miris. Hristove su muke da se to popije čak i kada ste odrasli, zamislite da natjerate dijete da popije.

Nema dokaza da je ta kombinacija loša. Kafa kada joj se doda mlijeko gubi malo na antioksidativnim svojstvima, koji su jedna od velikih prednosti ovog crnog napitka.”

ZABLUDA: Tamnija kafa – više kofeina

Više pečena kafa ima više antioksidanasa. Prepoznaćete je po boji, ima tamniju boju. Zabluda je i da ova kafa ima više kofeina, to nije tačno, Samo ima jači ukus, gorča je i manje kisela.

(Stil)

Author: Zdravlje