5 ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KOD KOJIH POMAŽE BRUSNICA: Evo koliko ovog čaja treba da pijete, ali i kome se ne preporučuje

Brusnica je veoma bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima, a njena dejstva su antibakterijska, antiseptička, protivupalna i diuretska. Brusnica je prepuna vitamina C, A i E, zatim minerala – kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a njeni pozitivni efekti na zdravlje su višestruki.

1. Snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti- Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiupalnim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprječavaju nakupljanje trombocita, što umanjuje rizik od kardiovaskularnih problema. 2. Sprječavaju infekcije mokraćnih puteva- Konzumiranjem brusnica u organizam unosimo veliku dozu proantocijanidina, a to su antioksidanti koji sprječavaju da se bakterije koje uzrokuju infekciju zalijepe za zidove mokraćnih kanala.

3. Korisne su za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2- Brusnice imaju niži glikemijski indeks, iz razloga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa samim tim dolazi do manje reakcije na insulin. 4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni- Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube, a takođe pomažu i u sprječavanju bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije- Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da je svakodnevna konzumacija šake brusnica znatno uticala na poboljšano pamćenje ispitanika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenoj varijanti, u kapsulama, kao čaj ili kao sok. Čaj se priprema tako što se jedna čajna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procijedi i pije se do tri puta dnevno. Kada je riječ o soku, za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Tekst: Lepa&Srećna

Author: Zdravlje