4 SIMPTOMA KOJA UKAZUJU DA IMATE UGRUŠKE U KRVI: Prepoznajte na vrijeme upozorenja

Krvni ugrušci mogu da budu korisni u liječenju tijela, ali mogu da budu i uzrok nečeg mnogo ozbiljnijeg. Ne smijete da ih ignorišete
Krvni ugrušci su zdravi i spasonosni kada zaustave krvarenje. Međutim, ugrušci mogu se formiraju i kada nisu potrebni tijelu i da izazovu srčani ili moždani udar, kao i mnoge druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Ugrušci u krvi predstavljati brojne rizike u zavisnosti od toga gdje se formiraj u u tijelu, a štetu koju mogu da naprave u organizmu rapidno raste kako se kreću kroz krvotok. Zbog toga je od ključne važnosti da se njihovo prisustvo i stanje otkrije u početnim fazama kada još mogu da se rastvore sa inekcijom. Jedan od čekstih problema koje nastaju od krvih ugrušaka je duboka venska tromboza, odnosno ugrušak u veni, obično u nozi, i može biti veoma opasan. Simptomi krvnih ugrušaka koji su se formirali duboko unutar vena često su koncentrisani u nogama, a kako prenosi Mirror, ovo su četiri upozoravajuća simptoma koje ne smijete da ignorišete.

Teškoće sa disanjem

Kako ugrušak napušta noge i počinje da se kreće ka plućima, pacijenti mogu da iskuse poteškoće sa disanjem i jak kašalj. Ovo se dešava kada je protok krvi kroz pluća dramatično smanjen, što zauzvrat smanjuje količinu krvi koja teče u susjedne organe. Povremeno, pacijenti mogu da iskašlju i krv ili da osjete bol u grudima i vrtoglavicu, što sve zahtjeva posjetu odjeljenju za hitne slučajeve.
Otok
Kada ugrušak uspori ili zaustavi tok krvi, može da se nakupi u veni i da učini da ona nabubri.
– Ako se to dogodi u nozi ili potkolenici, to je često znak krvnog ugruška – objašnjava se na zdravstvenom sajtu VebMD i dodaje: – Ali takođe možete da imate ugrušak u rukama ili stomaku. Čak i nakon što nestane, jedna od tri osobe i dalje ima otok, a ponekad i bol i rane od oštećenja krvnog suda.

Promjena boje kože
Noga ili zahvaćeno područje može da dobije crvenu ili plavu nijansu. Bilo je slučajeva da se koža osobe promijeni čak i u belu boju i tako upozori da nešto nije u redu. Zdravstvena platforma Blood Clot Recoveri objašnjava da „promjene u boji kože, kao što je bijela, crvena, plava ili ljubičasta“, mogu da ukažu na duboku vensku trombozu.
Bol
Simptomi krvnog ugruška uključuju i pulsirajuću ili grčevitu bol. Bol ili nelagodnost u nogama mogu se osjećati kao istegnut mišić, stezanje tog područja ili opšta bol. Zahvaćeno područje gdje se smjestio krvni ugrušak takođe može da bude i toplo na dodir.

(Telegraf.rs)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *