10 NAJVAŽNIJIH PRAVILA ZA KISELE KRASTAVČIĆE KAO IZ RADNJE: 1 trik je ključan da budu hrskavi

Vrijeme je da spremamo zimnicu i sada su nam više nego ikada potrebni korisni savjeti koji će nam pomoći da teglice što duže traju, a salate budu ukusnije, piše Stvarukusa.rs

Obavezno probajte i ovaj recept za zimnicu od krastavaca, oduševiće vas!

1. Izbor

Birajte male, čvrste i svježe krastavčiće. Najbolje su sorte koje se koriste za kiseljenje, kao što su oni za turšiju ili kornišoni.

2. Priprema

Prije pravljenja zimnice, krastavčiće dobro operite i osušite. Ako su preveliki, možete ih isjeći na pola ili kolutove.

3. Sterilne tegle i poklopci

Tegle i poklopci moraju biti potpuno sterilni kako bi se spriječila kontaminacija. Operite ih toplom vodom i sapunom, pa ih sterilizujte ključalom vodom ili u pećnici na niskoj temperaturi.

4. Koristite kvalitetno sirće i so

Koristite bijelo vinsko ili jabukovo sirće da biste spremili najukusnije kisle krastavčiće. Takođe, koristite morsku so ili konzervans bez joda.

5. Aromatični dodaci

Ako volite dodajte aromatične začine kao što su bijeli luk, seme estragona, korijander, peršun ili mirođiju za bogatiji ukus.

6. Natapanje za hrskavost

Krastavčiće natopite u hladnoj vodi i ostavite ih 2-3 sata prije kiseljenja. Ovo će pomoći da zadrže hrskavost.

7. Pravilan raspored u teglama

Krastavčiće složite čvrsto u tegle kako bi se izbjegle praznine i smanjila mogućnost kontaminacije. Takođe, ostavite malo prostora iznad krastavčića za tečnost.

8. Tečnost za kiseljenje

Napravite rastvor sirćeta, soli, vode i začina prije nego što prelijete krastavčiće. Onda tu tečnost ulijte preko krastavčića, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha tegle.

9. Uklonite vazduh

Nakon što prelijete tečnost, protresite tegle kako biste uklonili eventualne mehuriće vazduha. To će pomoći da se spriječi kvarenje.

10. Čuvanje na hladnom i tamnom mjestu

Nakon što zatvorite tegle, stavite ih na hladno i tamno mjesto, kao što su podrum ili frižider. Kiseli krastavčići će biti spremni za jelo nakon nekoliko nedjelja, ali će biti najbolji nakon nekoliko mjeseci.

novi.ba

Author: Zdravlje