LUBENICA JE NAJAČI ANTIOKSIDANS: EVO ŠTA SVE LIJEČI I I ZBOG ČEGA BI JE TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

Lubenica je ukusno i osvježavajuće voće koje je također dobro za vas. Sadrži samo 46 kalorija po šalici, ali ima puno vitamina C, vitamina A i mnogih zdravih biljnih jedinjenja. Evo top 9 zdravstvenih blagodati jedenja lubenice.
Pomaže vam u hidratizaciji
Lubenica ima visok sadržaj vode. To je čini hidratantnim i pomaže vam da se osjećate sito.
Sadrži hranjive sastojke i korisne biljne smjese
Lubenica je niskokalorično voće s puno hranjivih sastojaka, posebno karotenoida, vitamina C, kukurbitacina E i likopena.

Može poboljšati zdravlje srca
Bolesti srca najveći su uzrok smrti u svijetu. Faktori životnog stila, uključujući prehranu , mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara smanjenjem krvnog pritiska i nivoa holesterola. Nekoliko hranjivih sastojaka u lubenici imaju specifične blagodati za zdravlje srca. Studije sugeriraju da likopen može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja holesterola.
Može smanjiti upalu i oksidativni stres
Lubenica može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja, jer je bogata protuupalnim antioksidantima likopenom i vitaminom C. Kao antioksidans, likopen takođe može koristiti zdravlju mozga. Takođe može spriječiti napredovanje Alzheimerove bolesti.
Idealna je za oči
Likopen iz lubenice može pomoći u održavanju zdravlja očiju i zaštiti od starosne degeneracije makule zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Dobar je za kožu i kosu

Dva vitamina u lubenici – A i C – važna su za zdravlje kože i kose . Vitamin C pomaže vašem tijelu da stvori kolagen, protein koji održava vašu kožu gipkom, a kosu jakom. Vitamin A je također važan za zdravu kožu, jer pomaže u stvaranju i popravljanju ćelija kože. Bez dovoljno vitamina A vaša koža može izgledati suho a kosa puna peruti.
Može poboljšati probavu
Lubenica sadrži puno vode i malu količinu vlakana – što je važno za zdravu probavu. Vlakna mogu osigurati veliku količinu stolice, dok voda pomaže da se probavni trakt efikasno kreće. Jedenje voća i povrća bogatog vodom i vlaknima , uključujući lubenicu, može biti vrlo korisno za promicanje normalnog pražnjenja crijeva.
Izjava o odricanju odgovornosti:
Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: HEALTHLINE.COM

Author: Zdravlje