2 STVARI NIKAKO NE RADITE LJETI, RIZIKUJETE INFARKT: Kardiohirurg Ristić upozorio na greške koje uništavaju zdravlje

60daf384-1cf4-4e0e-a5c0-6dd70a0a0a64-screenshot-27-690x480-1.jpg

2 STVARI NIKAKO NE RADITE LJETI, RIZIKUJETE INFARKT: Kardiohirurg Ristić upozorio na greške koje uništavaju zdravlje

Čim nastane vrućina, konzumiramo više tečnosti ili odlazimo na kupališta. Ovo mogu biti vrlo skupe greške – vrućina može da izazove infarkt i poveća rizik od fatalnog ishoda. Počelo je ljeto i visoke temperature kod većine već izazivaju neprijatne tegobe. Ako se ne pazite na vrućini ili pogrešno koristite klima uređaj, rizikujete čak i kolaps, gubitak svijesti i brojne druge simptome. Doktorka Nada Macura posavjetovala je šta jesti po vrućini, dr Ivana Stašević Karličić opisala kako vrućina utiče na mentalno zdravlje, a kardiohirurg dr Miljko Ristić posavjetovao je kako sačuvati srce i krvne sudove kada živa priđe 40. podeoku. Naročito bi, navodi on, trebalo paziti ako rashlađenje tražite na kupalištima.

“Nikada nije dobro da se prave nagli prelazi – niti iz pretjerano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u hladnu vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota”, rekao je on.

Ako već postoji suženje krvnih sudova ili ateroskleroza, može doći i do srčanog udara s fatalnim ishodom. Ovo ne važi samo za srčane bolesnike, već i zdrave i mlade ljude. Konzumiranje alkoholnih pića je dodatni rizik jer će alkohol proširiti krvne sudove.
“Izbjegavajte masnu hranu koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na, manje-više, vegetarijansku – voće i salate, a, naravno, preporučuje se redovna hidratacija – konzumiranje vode, i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade”, rekao je dr Ristić.

(novi.ba)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.