NA VRUĆINI SE NAJLAKŠE INFICIRATE “TAMO DOLE”: Ginekolog otkrio kako da se zaštitite od bakterija…

Uvrelim letnjim danima, ne samo što se preterano znojite, dehidrirate i osećate se manje poletno kada su temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, nego možete “navući” neku od infekcija, što posebno važi za žene i njihove intimne delove. O čemu je reč? Nakupljanje znoja u intimnoj regiji može da dovede do infekcija, posebno gljivičnih, a simptomi koji se javljaju su svrab, bol, peckanje, višak sekreta i često jak i neprijatan miris. Farmaceutkinja Bina Mehta kaže kako gljivične infekcije poput kandide se najviše razvijaju u toplim i vlažnim uslovima. Upravo je to period letnjih meseci. Tada su ove infekcije mnogo češće nego inače, jer je vagina i predeo oko nje više izloženiji. Potrebno je da vagini pružite adekvatnu negu, a ovo su neki od saveta kako da je rashladite i sačuvate od potencijalnih infekcija:

1. Izaberite dobar donji veš

Da biste izbegli neku od infekcija tokom leta, savetuje se da nosite odeću koja ”diše”, kao što je pamučni donji veš. Takođe, jedan od saveta jeste da svaki put skinete kupaći kada izađete iz vode i zamenite čistim. Na taj način se neće skupljati vlaga oko intimne regije, a koja je pogodna za rast bakterija.
2. Perite se samo vodom
Stručnjaci upozoravaju da različiti preparati, pogotovo kupke i šamponi mogu da poremete pH vrednost vagine, zato savetuju da je ispirate isključivo čistom vodom i blagim ili bebi sapunom.

3. Smanjite znojenje
Pokušajte da izbegavate najveću vrućinu u toku dana u periodu od 12 do 15 časova. Ako ste već napolju, trudite se da provodite vreme u hladovini. Na taj način ćete se manje znojiti.
4. Redovno peglajte veš
Nakon pranja donjeg veša, vruća pegla je lek za bakterije, koje se tu zadržavaju i ne mogu u potpunosti da se uklone pranjem na niskim temperaturama.

5. Pravilno se brišite

Koliko vas zna kako se najpravilnije briše intimna regije nakon upotrebe toaleta? Brisanje od napred ka nazad sprečava da bekterije iz rektuma završe u vagini. Imajte to na umu!
6. Spavajte goli
Tokom noći dopustite da vaša vagina “diše”. Zato izbegavajte nošenje uskog donjeg veša i odlučite se najpre za širu pidžamu koja će omogućiti da vazduh slobodno cirkuliše, ili spavajte potpuno goli. Takođe, manje ćete se znojiti.
7. Sredite se nakon vežbanja
Kako biste izbegli iritacije nakon treninga, kao i dodatno razmnožavanje bakterija i nastanak gljivica tamo dole, uvek se istuširajte nakon treninga  i obucite čistu odeću, uključujući i donji veš.

8. Pazite kada se brijate
Brijanje par minuta pre odlaska na plažu ili bazen može da vam napravi takav problem. Pore su tada i dalje otvorene i podložnije infekcijama. Zato se preporučuje brijanje dan ranije.
9. Okupajte se pre i posle svakog odnosa
Nemojte da zaboravite da istuširate, ili da barem “properete” intimnu regiju nakon, ali i pre svakog intimnog odnosa. Na taj način ćete zaštiti sebe, ali i partnera od prenošenja i razvijanja bakterija i gljivica. Ovo pravilo važi i za muškarce.
10. Koristite adekvatne preparate
Kupanje kupkom koja jeste namenjena za telo, ali je previše ”agresivna” za intimnu regiju nije najbolje rešenje. U apotekama i drogerijama možete naći posebne proizvode namenje za ovaj deo tela, koji ne remete prirodnu pH vrednost vagine.

(MONDO)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.