Pogledajte kako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol! (RECEPT)

Ovo voće sadrži nevjerovatnu količinu vitamina C pa će dobro doći u sezoni kada virusi vrebaju sa svih strana. Ovo voće je izuzetno ljekovito, a o njemu se malo govori. Od ovog nepravedno zanemareog prirodnog lijeka pravi se izuzetan liker koji pomaže kod mnogih oboljenja, ali i kompletno jača organizam. Riječ je o mušmulama. Kako da napravite liker od mušmula pročitajte u nastavku teksta.

Sad je pravo vrijeme za berbu ovog moćnog voća. Mušmule su prepune vitamina C, pa zato podižu imunitet, ali i ublažavaju kašalj. Pospješuju rad digestivnog trakta, spriječava nadutost, ako i pojavu gasova. Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege. Najbolje bi bilo od ovog voća napraviti liker, kako biste u blagodetima mogli da uživate tokom cijele godine.

Liker od mušmula – Za pripremu će vam biti potrebni sljedeći sastojci:
– 600 g zrelih mušmula
– 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
– 250 g šećera

Priprema: Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu. Stavite je na tamno, hladno i suvo mjesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom protresite. Zatim liker ostavite da miruje minimalno tri nedelje, a nakon toga ga možete procijediti i uliti u flaše.
Savjet:
Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svijetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mjestu. Zrele mušmule prije svega ćete prepoznati po boji. Kada sazre, postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i koža im se “nabora”.

Izvor: zadovoljna.hr

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.