CIJELI ŽIVOT POGREŠNO KORISTIMO RENDE SA ŠILJCIMA: Evo koja se hrana sjecka na njemu

Kako se pravilno koriste rende?

Da li pravilno koristite rende, tačnije sve njegove strane? Najveći broj ljudi koristi samo dvije – one za sitno i krupno rendanje, a šta je sa ostalima? Čemu služi rezač, a čemu onaj dio sa “šiljcima”?

Većina koristi samo fino i krupno rende. Na primjer, šargarepa i cvekla za supu, kao i meki sirevi, sitne se na njemu. Fino, sitno rende je namijenjeno za tvrdi sir, kao i za voće i povrće. Na njemu se može usitniti hrana tako da se dobije pire za, na primer, bebe. Isti slučaje je sa usitnjavanjem jaja za mimoza salatu. Nije pogodan za meke namirnice jer će se one jednostavno “razmazati” po površini.

Rezač se daleko rjeđe koristi, a najzgodiniji je ako treba da se povrće ili voće isječe na tanke kriške. Na primjer, za krompir pri pipremi domaćeg čipsa, krastavce za salatu ili voće za ukrašavanje slatkih peciva. Na četvrtoj strani, po pravilu, nalaze se “šiljci”. Ovaj dio za rendanje hrane se najrjeđe koristi, a mnogi ne znaju ni čemu služi. “Šiljci” su namijenjeni za usitnjavanje veoma tvrde hrane, kao što su na primjer stari hljeb, orasi i začini. Takođe možete narendati đumbir ili bijeli luk ako nemate poseban alat za njihovo sitnjenje.

novi.ba

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.