NAJOPASNIJI DIO VOĆKE, PUN JE PESTICIDA: Nećete vjerovati gdje ih još ima, na jednu stvar ne treba da bacate pare!

Kako izbjeći pesticide u voću i povrću? Evo šta kažu stručnjaci!
Pesticidi su neminovni u našem životu, a čak ni organska hrana nije u potpunosti bez njih, tvrdi prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije. “Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi pa nisu samo hemikalije te koje nam prijete”, kazala je u emisiji Jutro na TV Prva.

“Ni organska hrana nije bez pesticida”, podsjeća ona. “Mnoga istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide je finansirao lobi organske hrane, a pokazalo se da i u njihovim proizvodima može da se nađe, mada u svega sedam odsto slučajeva. U neorganski uzgojenom voću i povrću ima ih u oko 60 odsto količina.” Ipak, prema njenim riječima, doze tih pesticida nisu prevelike kad voće i povrće već stigne do potrošača. “Veliki proizvođači uglavnom poštuju redosljed prskanja i karencu, pa je dovoljno temeljno oprati te namirnice. Takođe, najveći dio pesticida se uništava termičkom obradom.

“Dr Stanišić podsjeća da je veoma malo nezavisnih studija, ali da je otkriveno kako pesticida ima i u duhanu, što je upozoravajuće s obzirom na činjenicu da 50 odsto ljudi između 40 i 50 godina puši.
“Najviše pesticida skuplja se na mjestu gdje se peteljka kači za plod”, kaže dr Stanišić, pa je upravo ovaj dio voćke i najopasniji. Ipak, ona tvrdi da je opasnost od pesticida u voću i povrću velika koliko i zdravstveni rizik od jedne čaše vina u tri mjeseca. Po njenom mišljenju, ne treba biti pretjerano zabrinut ako se hrana priprema na uobičajen način i nema potrebe trošiti novac na zeolit koji, u posljednje vrijeme, neke domaćice koriste pri pranju voća.

novi.ba

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.