ČUDOTVORNA BILJKA KOJA VRAĆA VID: Liječi sve, a pomaže čak i starijima od 70 ili 80 godina

Iako je najpoznatiji u liječenju bolesti oka, ova vidova trava, vidovica ili vidac pomaže i kod respiratornih problema, kao što su bronhitis i grip a takođe i ublažava bolove u želucu i smanjuje probavne smetnje.  
Hildamus, poznati istraživač je vjerovao da može poboljšati vid i onima starijima od 70 ili 80 godina.  U narodu ga još nazivaju i “oči Majke Božje” te “vidovica“ jer je višegodišnjoj tradicijom potvrđeno da je idealan prirodni lijek kod bolesti očiju.
Vidac je i danas dostupan i djelotvoran lijek svima onima koji muku muče s vidom i bolestima očiju, bez obzira je li riječ o starosti, infekcijama ili drugom uzroku. Smiruje upale oka, potiče zacjeljivanje, djeluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osjećaj suhoće i bolova u očima. Djelotvoran je kod pritiska u oku i umora očiju.

Pola čajne kašičice suhe biljke zajedno sa kašičicom suhe kamilice prelijte sa malo kipuće vode, tek toliko da navlažite biljke i ostavite da odstoji 1-2 minuta. Tako natopljenim biljkama oblažite oči. Od mlakog čaja možete napraviti i obloge. Ostavite ih na očima oko 5 minuta, dok ne primjetite da se obloga osušio.
Vidac ne smiju da uzimaju osobe s komplikacijama žuči, jetre, akutnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Trudnice za vrijeme trudnoće i za vrijeme dojenja ne smiju da koriste ovu biljku. Vidac sadrži eterično ulje, alkaloide, flvonoide (kvercetin, apigenin-glikozide, galotanine), iridoidglikozide (aukubin, katalpol, eufrozid, iksorozid i dr.), zatim lignine, fenilpropanglikozide, minerale, beta karoten, vitamine B, C, E, D, ali sadrži i otrovne suptance (rinantin). Zbog toga se savjetuje oprez prilikom konzumiranja ove biljke.
(narodna medicina)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.