PRIRODNI MELEM ZA ČISTA PLUĆA BEZ TRUNKE SLUZI Ne košta ništa, a daje najbolje rezultate

Pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme

Iako je često doživljavamo kao običnu, šargarepa je kraljica povrća – niskokalorična, a super hranljiva i lekovita. Izuzetno je bogat karotenoidima koji se u telu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.

Šargarepa je takođe dobar izvor vitamina B, C i K i raznih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora…

Zbog obilja karotenoida ili vitamina A, važnog za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, ali je odlična i za jačanje imuniteta i poboljšanje rada urinarnog i digestivnog sistema.

Vitamin A izuzetno doprinosi zdravlju pluća, pa je šargarepa melem za respiratorne probleme – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme… Sirup od šargarepe je tradicionalni prirodni lek za kašalj.
Donosimo vam dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 kašičice dnevno.

Potrebno je:

  • 2,5 dcl svežeg soka od šargarepe pripremljenog u sokovniku,
  • 2 kašike meda,
  • malo vode.

Priprema:

Kratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno sa medom i vodom uz stalno mešanje. Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda. Očistite i iseckajte krompir na kockice. Stavite u činiju i nalijte toliko vode da prekrije šargarepu. Kuvajte na kratko dok šargarepa ne omekša. Izvadite ga iz vode i umutite mikserom ili blenderom.

Ostavite da se voda u kojoj se kuvala šargarepa ohladi, pa dodajte med i sve pomešajte sa pasiranom šargarepom. Obavezno uživajte u sveže napravljenom soku od šargarepe (možete da ga mešate sa drugim sokovima od povrća i voća) i raznim jelima od šargarepe – možete je iseći na štapiće sa sosovima, dodati u supu, varivo ili salatu, napraviti pire ili kolač od to…

Izvor: alo.rs

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.