Obara i PRITISAK i ŠEĆER za minut: Ovo povrće je nepravdeno ZAPOSTAVLJENO, a toliko je BLAGOTVORNO da ćete već danas praviti salatu!

Kupusu se pripisuju mnoga lekovita dejstva

Iako se običan kupus često nađe na trpezi, crveni ili ljubičasti kupus ima mnogo više minerala i vitamina od belog.

Aromatični crveni kupus u poređenju sa belim, ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Najbolje je da ga koristite u salati, sirovog. Neki savetuju i sok, koji možete popitu ujutru, a delotvoran je jer oblaže creva. Ipak, konzumirajućći salatu, unećete više neophodnih vlakana.

Evo šta sve može ovaj sjajni kupus:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, pre svega u pročišćavanju. krvi. Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega i jetre.

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu i sprečava opstipaciju. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj i smanjuje promuklost

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima. Možete da iscedite sok i pomešate sa medom i uzimate po kašičicu dnevno.

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pevači prie izlaska na scenu popiju šoljicu mlake supe od kupusa, u koju je dodaju jedno žumance. Kupus oblaže glasnice i čisti disajne puteve.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora . Ta količina je zaslužnai za njegov karakterističan ukus.

Blagotvorno deluje na želudac

Tri nepune čaše soka svežeg kupusa na dan najbolji su lek za čireve na želucu. Sok se preporučuje i preventivno jer oblaže sluzokožu želuca i creva.

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, pa pomaže proizvodnju kolagena, a to dodatno omogućava da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom.

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata.

Možete da redukujete telesnu težinu

Dijeta na bazi kupusa je jako popularna. Kako ova namirnica sadrži malo kalorija, a redukuje glad, smatra se genijalnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma.

Izvor: najzena.rs

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.