SUPERHRANA IZ PRIRODE: Breskva je sočna i aromatična, odlična je za DIJETU, otklanja STRES i puna je VITAMINA!

Ove sočne i aromatične letnje plodove zavolećete još više kada otkrijete njihove brojne zdravstvene prednosti. Breskve su zdrave i veoma ukusne.

breskva

1. Besprekoran čuvar

Puna je proteina, vitamina C, vitamina A, E, i K, mangana, vlakana, gvožđa i kalijuma, a sadrži manje od gram masti! Uz to, breskva ima fenole, koji sprečavaju ulazak molekula masti u krvotok i stvaranje LDL holesterola, faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih i srčanih oboljenja. Vitamin C ujedno štiti ćelije kože od slobodnih radikala, u stanju je da umanji bore, dok vitamin E hidrira kožu i doprinosi njenom oporavku u slučaju oštećenja. Tokom letnjih meseci nosite uvek sa sobom bar po jednu breskvu, neviđeno bogatstvo antioksidanata u vašem organizmu počeće da deluje već za 30 minuta od konzumiranja.

2. Čisti sve otrove

Najzdravije i najhranjivije su sirove zrele breskve. Sve sorte, a ima ih preko 2.000, odličan su čistač organizma i diuretik. Zahvaljujući optimalnom nivou svih nutrijenata neophodnih da održimo ili poboljšamo zdravlje, ali i obilju vlakana, breskve su bez premca za proces uklanjanja toksina iz organizma. Želudac, jetra, bubrezi i debelo crevo obožavaju breskve jer sprečavaju razna oboljenja gastrointestinalnog i urinarnog trakta, pre svega pojavu čira i bolesti bubrega. Naučnici su utvrdili da konzumiranje samo jedne breskve dnevno na duže staze znatno umanjuje rizik od raka debelog creva.

Breskva

3. Voćka za smirenje

Mnogi je tako zovu jer su primetili da im uspešno otklanja stres. Od breskve možete da napravite i kupku za opuštanje. Cvetove breskve prokuvajte u vodi i dodajte kašiku meda, pa sipajte u kadu s vodom. Kupka ima dokazano umirujuće dejstvo – smanjuje anksioznost. Kada je čaj u pitanju, a pravi se od lišća i kore drveta ove vanserijske voćke, odličan je ako želite da umirite kašalj, hronični bronhitis ili gastritis. Breskva zapravo umiruje sve organe; sprečava oštećenje ćelija, čuvar je naših očiju, odličan je borac protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Od davnina je cenjena i kao afrodizijak.

4. Pogodna za dijetu

Sveže breskve su odličan izbor za sve koji žele da smršaju ili da održe telesnu težinu, kao i za one koji vode računa o tome da organizam snabdeju korisnim nutrijentima. Jedna breskva prosečne veličine (150 g) sadrži samo 59 kalorija. Isto toliko ima i kompot od bresaka. Sušena voćka je nešto “teža”, u 100 g se nalazi 77 kalorija, ali je zato prirodni sok od breskve pravi šampion – 1 dl ima samo 48 kalorija. Činjenice su malo drugačije kada su u pitanju pekmez ili pita. Pekmez od breskve u količini od 100 g sadrži najviše kalorija – 260; sledi ga pita, čijih 100 g može da vas “obogati” sa 223 kalorije.

 

 

IZVOR:(Kurir.rs/Zdravlje)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.