SLAVIMO DUHOVSKI PONEDELJAK: Crveno je slovo i dobar dan za početak poslova, a veruje se da ovo danas NIKAKO ne treba da radite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici tri dana praznuju dan Silaska Duha Svetoga na apostole.

Ovaj praznik, u narodu nazvan Duhovi ili Trojice, rođendan hristove crkve, važan i poštovan.

Danas je Duhovski ponedeljak, prvi dan nakon praznika Svete Trojice.

Silaskom Duha Svetoga na apostole otkrivena je tajna Boga kao Svetog Trojstva – Oca, Sina i Svetoga Duha. Zato su tri Božja lica u narodu poznata kao Trojice.

ikona, Duhovski ponedeljak, Svete Trojice
FOTO: RTS PRINTSCREEN

Na Duhovski ponedeljak slavi se Sveti duh i praznikom se označava silazak Svetog duha na apostole koji su prema zapisima primili svete jezike i tako počeli širom sveta da uče ljude o hrišćanstvu.

Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji koji se poštuju u različitim delovima Srbije. Vernici danas tokom molitve pletu venčiće od cveća, a u crkve i hramove unosi se trava, lišće i cvetovi.

Veruje se da žene treba da se umiju vodom u kojoj su stajali cvetovi od kojih se pletu venčići kako bi im lice tokom čistave godine bilo čisto i belo. Običaj je da se na ovaj praznik ne obavljaju nikakvi fizički poslovi, kao i da se ništa ne radi sa iglama.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnom verovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

Dobar je dan za početak poslova. Ne radi se jedino po njivama koje su blizu vode. Deci se brani kupanje u rekama, čak se izbegava prelaženje mostova. Beli dani, bez posta, koji padaju u sedmicu po Duhovima su zavetni dani u mnogim selima.

(Kurir.rs)

Author: Zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published.